Lapostető szigetelése: a víz- és hőszigetelés fontos szempontjai

lapostető szigetelés

A lapostetők szigetelése létfontosságú ahhoz, hogy az épület energiahatékony legyen, illetve megóvjuk a szerkezetét az időjárás viszontagságaitól.

A lapostetők nem véletlenül lettek népszerűek a modern építészetben, hiszen számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos tetőszerkezetekkel szemben. Ezek közé tartozik például, hogy a kialakításuk gyors, illetve annak költsége is alacsonyabb, ráadásul egyéb célokra is felhasználhatóak, így például akár tetőkert is kialakítható rajtuk.

Tény azonban, hogy akadnak hátrányaik is, ám ezek könnyedén kiküszöbölhetőek a vízelvezetés kialakításával, illetve megfelelő hő- és vízszigeteléssel. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a lapostető szigetelésének típusait, valamint a velük kapcsolatos legfontosabb szempontokat.

Lapostető vízszigetelés

A lapostetők vízszigetelése kritikus fontosságú, mivel a nedvesség bejutása jelentős károkat okozhat az épületben: károsíthatja a szerkezetet, penészesedést okozhat, és csökkentheti az épület élettartamát, illetve értékét. Ezért fontos, hogy a lapostető szigetelése megfelelően legyen kialakítva, és persze a folyamatos karbantartás is elengedhetetlen.

A vízszigeteléshez általában bitument alkalmaznak, ami ellenálló a nedvességgel szemben, de napjainkban már léteznek más módszerek, illetve anyagok is.

Lapostető hőszigetelés

A lapostető hőszigetelése a belső hőmérséklet kiegyenlítésében és az energiahatékonyság növelésében játszik fontos szerepet. A megfelelő hőszigetelés csökkenti az energiafogyasztást és annak költségeit, valamint javítja a kényelmet is.

A lapostető hőszigetelése során többnyire polisztirolhabot használnak, ami kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, de ebben az esetben is léteznek alternatívák.

A lapostetők szigetelésének fontos szempontjai

Mind a víz-, mind a hőszigetelés esetében fontos, hogy szakemberre bízzuk a kialakítását. Lényeges továbbá, hogy a szigetelőanyagok magas színvonalúak legyenek, amelyek hosszú távon is megbízható védelmet nyújtanak az épületnek.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a lapostető szigetelésének hatékonysága idővel csökkenhet, de a rendszeres ellenőrzés és karbantartás segít az esetleges problémák korai felismerésében és kezelésében.

Amennyiben lapostető szigetelésére lenne szükség, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken, és kérjen árajánlatot!